Nieuws

Wel of geen corona: contact met afvalwater vermijden

Publicatiedatum 26 maart 2020

Afvalwater was altijd vies, is nu ook vies en zal altijd vies blijven. Daarom is het advies: Blijf uit de buurt van afvalwater. Raak afvalwater niet aan. Was je handen als je afvalwater wel hebt aangeraakt. Het coronavirus verandert daar niets aan.

Afvalwater stinkt en ziet er onfris uit. Dat is niet voor niets. Ons lichaam waarschuwt: Afblijven. Afvalwater is niet goed voor mensen. Er zitten ziekteverwekkers in.
Vermijd contact met rioolwater. Je moet het niet inademen en niet inslikken. Als je dat doet ben je beschermd tegen alle ziekteverwekkers, dus ook het nieuwe coronavirus.

Gebruik het gezonde verstand. Kom niet dichtbij openliggende afvalwaterleidingen in huis of op straat. Heb je het toilet schoongemaakt? Was dan je handen.

Afvalwater kan je vergelijken met het aanraken van poep: dan heb je je vies gemaakt en moet je je handen wassen. Denk aan als je een baby hebt verschoond, was je je handen en maak je de verschoonplaats schoon. Of bijvoorbeeld als je naar het toilet bent geweest dan was je ook te allen tijde je handen, want daar kan je ook met poep van jezelf of anderen in aanraking komen. 

Voor mensen die voor hun beroep aan afvalwater werken geldt: Gebruik de persoonlijke bescherming die je hebt geleerd en is afgesproken. Natuurlijk was je je handen voordat je gaat eten of wanneer je eten aanraakt en eet je niet op de werkplek.

Alle nieuwsberichten