Nieuws

Voldoende mensen en kennis op de werkvloer

Publicatiedatum 15 juni 2021

Hoeveel fte heeft mijn gemeente nodig voor het stedelijk waterbeheer? Is er voldoende kennis in ons team of de regionale samenwerking? Hoe vind ik een nieuwe collega? Stichting RIONED biedt informatie en tools die u een antwoord kunnen geven op deze vragen.

Veel organisaties ervaren dat het moeilijk is om aan ervaren vakmensen te komen. Vergeet niet om onderscheid te maken tussen te weinig formatieplaatsen en het krijgen van mensen voor de beschikbare plaatsen. Hieronder bieden wij op drie praktische personeelsvragen hulp bij een antwoord.

Hoeveel fte heeft mijn gemeente nodig voor het stedelijk waterbeheer?

In het onderdeel Personeel van de Kennisbank stedelijk water staat informatie over hoeveel mensen nodig zijn om de gemeentelijke watertaken uit te voeren.  Hier vindt u ook een rekentool om vast te stellen hoeveel mensen u nodig heeft.
Ondanks dat we het kennisbankonderdeel Personeel aan het actualiseren zijn vindt u er toch bruikbare informatie waar wij u graag op attenderen. Het vernieuwde kennisbankonderdeel is begin 2022 gereed.
Als u samen met Stichting RIONED aan de slag gaat met de Branchestandaard organisatiescan, kunt u zich ook hierover laten adviseren.

Is er voldoende kennis in ons team of de regionale samenwerking?

Samen met Stichting RIONED kunt u binnen uw gemeente of samenwerkingsverband een Branchestandaard organisatiescan uitvoeren. Onder begeleiding van een ervaren adviseur brengt u daarmee zowel de aanwezige als de ontbrekende kennis en competenties in beeld.
Aanvullend op de inhoudelijke analyse kan de betrokken adviseur met het model van Stichting RIONED een kwantitatieve analyse uitvoeren om te beoordelen of u voldoende capaciteit (fte) tot uw beschikking hebt.
De analyse met de organisatiescan maakt ook de kwetsbaarheid voor managers en bestuurders duidelijk. Als blijkt dat er niet voldoende kennis is om goed regie te kunnen voeren, dan is dat vaak aanleiding tot verandering.

Hoe vind ik een nieuwe collega?

Als u ruimte heeft voor een nieuwe collega moet u natuurlijk nog iemand vinden.  Iedereen heeft graag mensen met veel kennis en ervaring, en die zijn schaars. En omdat ervaren mensen uitstromen moeten we als vakgebied ook nieuwe mensen opleiden. Overweeg daarom zij-instromers die via de Basisopleiding Riolering (BOR van Wateropleidingen) in één jaar de benodigde basiskennis kunnen krijgen. Of denk eens aan een watertrainee (samenwerking Watertraineeship, Stichting RIONED en Wateropleidingen). Een watertrainee is een net afgestudeerde hbo of wo’er die gedurende twee jaar vier dagen in de week bij uw organisatie werkt. Daarnaast volgt de trainee één dag in de week een aanvullende opleiding en voert hij/zij samen met andere trainees interessante projecten uit die kennis opleveren voor de uitdagingen waar de watersector voor staat. De stedelijk watertrainees volgen ook de BOR en krijgen daarmee de basiskennis volgens de branchestandaard.

Meer informatie

Bekijk alle informatie over de Branchestandaard gemeentelijke watertaken en de bijbehorende producten. Hier kunt u ook de branchestandaard downloaden.

Alle nieuwsberichten