Nieuws

Video: wat zijn composietbuien en wat kunt u ermee?

Publicatiedatum 07 december 2020

Het kennisbankonderdeel ‘Modelleren hydraulisch functioneren’ is uitgebreid met een video over composietbuien. Deze buien kunt u gebruiken om uw stedelijk watersysteem modelmatig te toetsen. In de video licht Erik Liefting, een van de kennisbankauteurs, toe wat een composietbui is en wat u ermee kunt.

Met composietbuien kunt u het hydraulisch functioneren van uw stedelijk watersysteem evalueren onder een maatgevende belasting die is gedefinieerd door een bepaalde statistische herhalingstijd. Het grote voordeel van de composietbui is dat deze met de gekozen herhalingstijd voor zowel korte als lange buiduren een representatieve neerslaghoeveelheid bevat. Hierdoor kunt u voor verschillende systemen met een verschillende responstijd dezelfde composietbui gebruiken om een maatgevende situatie door te rekenen. De kennisbank bevat buien voor verschillende herhalingstijden, zowel voor het actuele klimaat als voor zes KNMI-klimaatscenario’s.

Inhoud video, per onderdeel te bekijken

Erik Liefting van Partners4UrbanWater legt in een video uit hoe de buien tot stand zijn gekomen en wat u ermee kunt. De video van 20 minuten is opgebouwd uit negen apart te kijken onderdelen, waaronder ‘Van neerslagstatistiek naar theoretische gebeurtenissen’, ‘Hoe composietbuiten zijn vormgegeven’ en ‘Het verschil tussen Leidraadbuien en composietbuien’.

U vindt de video bij de beschrijving van Composietbuien in de kennisbank.

Alle nieuwsberichten