Nieuws

Proefschrift: Straatkolken als vuilafvangers, wat kan er beter?

Publicatiedatum 10 mei 2021

Matthijs Rietveld hoopt op 1 juni 2021 aan de TU Delft te promoveren op een proefschrift over hoe goed straatkolken vuil afvangen. De Nederlandse samenvatting met de belangrijkste resultaten is nu beschikbaar. Ook geeft Matthijs Rietveld aanbevelingen voor het ontwerp en beheer om het functioneren van straatkolken te verbeteren.

Stichting RIONED en STOWA publiceren de Nederlandstalige samenvatting van het proefschrift ‘On the build-up of storm water solids in gully pots’ van Matthijs Rietveld. Deze samenvatting bevat de belangrijkste onderzoeksresultaten voor de praktijk. In het volledige (Engelstalige) proefschrift vindt u meer informatie over de toegepaste (statistische) methoden, modellen en experimentele opstellingen.

Inhoud onderzoek

Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de opbouw van sediment in straatkolken om op basis daarvan het ontwerp en beheer ervan te kunnen verbeteren. Hiervoor zijn veldexperimenten uitgevoerd in de gemeenten Den Haag en Rotterdam en gedetailleerde experimenten in het Hydro-lab van Deltares.

Resultaten onderzoek

Het onderzoek laat zien dat schone kolken behoorlijk effectief deeltjes afvangen, maar dat dit na enkele maanden snel vermindert. Hoe snel dit gaat, is afhankelijk van de omgeving, de neerslag die deeltjes transporteert en de afvangefficiëntie van de kolk. Zowel de hoeveelheid als de samenstelling van de deeltjes blijkt sterk te variëren in tijd en plaats.

Aanbevelingen

In zijn proefschrift geeft Matthijs Rietveld ook aanbevelingen voor het ontwerp, de aanleg en de reinigingsfrequentie van de kolk. Hiermee verbetert de efficiëntie waarmee de kolk vuil afvangt en beschermt de kolk het achterliggende stelsel beter tegen verstopping en de omgeving beter tegen verontreiniging.

Naar de Nederlandse samenvatting Sedimentopbouw in straatkolken.

Download het Engelstalige proefschrift met de detailinformatie en de wetenschappelijke onderbouwing van de resultaten via de research repository van de TU Delft. Het proefschrift is beschikbaar binnen enkele weken na de verdediging op 1 juni 2021.

Alle nieuwsberichten