Nieuws

Oproep: Gemeenten, deel uw asbestrapporten met ons

Publicatiedatum 29 maart 2021

Stichting RIONED co├Ârdineert de aanvraag voor een landelijke regeling om de risicoklasse voor de meeste soorten werkzaamheden aan asbesthoudende riolering te verlagen. Hiervoor is een onderbouwend feitendossier nodig. Deel daarom uw asbestrapporten met ons! Bent u van plan een validatie- of blootstellingsonderzoek uit te laten voeren? Neem dan ook contact met ons op, wij helpen u graag.

Riolering die tussen 1945 en 1993 is aangelegd, kan asbesthoudende voegenkit bevatten. Uit een eerste analyse van verzamelde asbestinventarisatierapporten blijkt dat de concentraties asbest in voegenkit relatief laag zijn. Stichting RIONED coördineert de aanvraag voor een landelijke regeling om de risicoklasse te verlagen. Hierdoor lopen projecten geen vertraging op en blijven de kosten binnen de perken.

Aanvraag landelijke regeling voor lage risicoklasse

Stichting RIONED en NSTT (sectorvereniging sleufloze technieken) coördineren een landelijke aanvraag om de risicoklasse voor werkzaamheden aan asbesthoudende riolering te verlagen.

Asbestrapporten nodig voor feitendossier

Ter ondersteuning van de aanvraag bouwen we een feitendossier op. U kunt helpen door uw asbestinventarisatierapport naar ons op te sturen. Mail uw asbestinventarisaties, liefst aangevuld met de gegevens van de betreffende leidingen zoals materiaal, aanlegjaar en diameter.

Blootstellingsonderzoek

Bent u van plan een blootstellingsmeting op locatie te laten uitvoeren? We hebben een werkprotocol blootstellingsonderzoek opgesteld, zodat de metingen bruikbaar zijn voor een landelijk afschalingsverzoek. We horen het daarom graag als u een blootstellingsonderzoek volgens dit protocol overweegt of al hebt uitgevoerd. Ook kunnen wij u ondersteunen bij de voorbereidingen. Neem contact op met Stichting RIONED per mail.

 

Lees meer over de Aanvraag landelijke regeling voor lage risicoklasse

 

Ook een aansluitput kan asbesthoudende kit bevatten (Foto: Frank Roskamp, gemeente Soest)Vergroot afbeelding

Asbest in riolering en veilig werken

Waar kan asbest in oude riolering zitten, hoe stelt u dit vast en hoe kunt u hiermee veilig omgaan? Lees meer over asbest in riolering.

Voordat u met werkzaamheden aan oude riolering start doorloopt u een stappenplan. Een onderdeel hiervan is een stroomschema waarmee u asbestverdachte locaties kunt verkennen. Bekijk het stappenplan en het stroomschema voor asbestverdachte situaties.

Alle nieuwsberichten