Nieuws

Nieuw in de kennisbank: meten en rekenen aan infiltratieriolen

Publicatiedatum 20 april 2021

De verrassende resultaten van het onderzoek in Arnhem naar de werking van infiltratievoorzieningen voor en na reiniging tijdens de RIONEDdag op 28 januari 2021 riepen veel reacties op. In de kennisbank leest u hoe u zelf kunt meten en rekenen aan infiltratieriolen met RainTools en vindt u de resultaten van het onderzoek in Arnhem en van proeven in Ede.

Infiltratievoorzieningen lijken een ideale oplossing om in stedelijk gebied de toenemende hoeveelheden neerslag het hoofd te bieden. Maar werken deze voorzieningen wel zoals bedoeld? En voor hoe lang? En welke invloed heeft reiniging op het functioneren? De onderzoeken in Arnhem en eerder ook in Ede laten wisselende resultaten zien. Het effect van reiniging was nihil of de leegloop duurde na reiniging zelfs langer dan ervoor. Ook zaten er grote verschillen in leegloopgedrag van riolen die min of meer even oud zijn en in dezelfde wijk liggen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van infiltratieriolen en het effect van reiniging, is meer onderzoek nodig. Met een vulling-ledigingsproef kunt u vrij eenvoudig meten hoe snel (of langzaam) uw voorziening leegloopt.

Standaard meetopstelling en praktijkvoorbeelden

In het nieuwe kennisbankonderdeel Infiltratieriool leest u hoe u kunt meten en rekenen aan infiltratievoorzieningen. U vindt er onder meer een standaard meetopstelling voor een infiltratieproef die u aan de hand van het ‘Meetprotocol ondergrondse infiltratievoorzieningen’ en de RainTools Infiltratieproeventegel zelf kunt uitvoeren. Daarnaast vindt u er twee praktijkvoorbeelden van recente infiltratieproeven:

  • Ede: een beschrijving van de metingen, resultaten en conclusies van proeven in Ede in 2015 en 2016.
  • Arnhem: de presentatie van Erik Laurentzen over het onderzoek in Arnhem tijdens de RIONEDdag online 2021.

Lees meer over meten en rekenen aan infiltratieriolen in de kennisbank.

Alle nieuwsberichten