Nieuws

Inspirerende gesprekken met vakgenoten over het GWSW

Publicatiedatum 27 september 2021

Hoe gebruiken stedelijk waterbeheerders het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) en de daarop gebaseerde data in de praktijk? De afgelopen zes maanden hebben we hierover met enkele vakgenoten gesproken. Wat doe je met het GWSW? Wat levert het nou echt op? Waar loop je tegenaan? De gesprekken zijn niet alleen inspirerend, ze geven ook inzicht in de mogelijkheden voor de toekomst.

Betere data voor de Noordkop

We spraken bijvoorbeeld met Nico Jonker, gegevensbeheerder namens de Noordkop-gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Den Helder en Texel. Hij vertelt hoe deze vier gemeenten met de GWSW-standaard hun rioleringsdata op orde hebben gekregen. Zo kunnen ze nu en in de toekomst veel gemakkelijker samenwerken. Lees het interview

Digitaal beheren krijgt in Almelo al jaren groen licht

Almelo heeft al een tijdje een realtimecontrol-systeem dat het rioolstelsel stuurt als het hard gaat regenen. Optimalisatie van dat systeem leidde tot de ontwikkeling van een simulatiemodel en machinelearning-systeem voor efficiënt rioolbeheer, vertelt beleidsadviseur Marcel Roordink. Hoever kun je gaan in het digitaliseren van het rioleringsbeheer? Lees meer

Lees deze en andere interviews en laat je inspireren.

GWSW in 9 punten

  1. Waar te beginnen? Start met de 4 GWSW-applicaties om te verkennen in hoeverre uw data GWSW-conform zijn en de versie van uw beheerapplicatie er klaar voor is.
  2. Schakel een GWSW-adviseur in om uw beheerdata GWSW-conform te maken.
  3. Het GWSW is een toepassingsgerichte standaard. Voor liggingsgegevens, bij operationele planning, bij revisies, inspecties en reiniging, modelleren en GIS-analyses is het GWSW nu al soepel te gebruiken. U kunt dat dus ook in contracten eisen.
  4. Zo’n 135 gemeenten en zes waterschappen hebben al een dataset op de GWSW-server.
  5. 61 van hen publiceren die ook open op Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK).
  6. GWSW versie 1.5.1 is erkend als verplichte open standaard.
  7. 7.    De GWSW-beheerorganisatie van Stichting RIONED heeft het predicaat “uitstekend beheer”.
  8. 8.    De projectgroepen en werkgroepen ontwikkelen samen het GWSW. Meedenkers zijn altijd welkom.
  9. 9.    Spannende en nieuwe toepassingen ontstaan in PoCs/proefnemingen. Meld je aan!
Alle nieuwsberichten