Nieuws

Herhalingstijden zijn misleidende indicatoren voor een kans op regenwateroverlast

Publicatiedatum 14 oktober 2020

De kans is groot dat een herhalingstijd van T=100 jaar aan u een misplaatst gevoel van veiligheid tegen bijvoorbeeld regenwateroverlast geeft. T=100 jaar is ver weg en het suggereert dat de kans op het meemaken van een dergelijke gebeurtenis heel klein is. Die kans is echter veel groter dan velen zullen denken...

De kans dat u in een periode van 65 jaar een T=100 jaar bui meemaakt is bijna 50%. Door klimaatverandering kan die kans toenemen tot ongeveer 70%. Het KNMI neemt in het upper scenario aan dat de herhalingstijd van een extreme bui in de periode van 2020 tot 2085 ongeveer met een factor 3 toeneemt.

Stel dat u een nieuwbouwwijk ontwerpt die een T=100 jaar bui zonder overlast net wel moet kunnen verwerken. In de periode van de komende 65 jaar heeft u een kans van bijna 70% een dergelijke gebeurtenis mee te maken. Het hoeft dan maar iets harder te regenen en er kan regenwateroverlast ontstaan.

Willen we dit ? Deze video van 2,5 minuut toont de verandering van de kans op extreme neerslag vanaf de vorige eeuw naar de toekomst. De herhalingstijd wordt omgerekend om naar een kans van meemaken in een periode van 65 jaar (bijvoorbeeld 2020-2085). De video laat zien hoe veilig de DPRA regenwateroverlast norm is: vergeleken toen en nu.

 

Alle nieuwsberichten