Nieuws

Dit zijn de nominaties voor de RIONEDinnovatieprijs 2022!

Publicatiedatum 09 november 2021

Met vijftien prachtige inzendingen was de selectie lastig, maar de nominatiecommissie is tot een unaniem besluit gekomen. Tijdens de RIONEDdag op donderdag 16 juni 2022 mogen de volgende innovaties strijden om de prestigieuze RIONEDinnovatieprijs: FATracker: drijflaagmonitoring in gemaal, Data Gestuurd Rioolbeheer (DGR) en Infill Turf Filterput. Wie wint? Dat is aan u!

De RIONEDdag 2022 is op donderdag 16 juni 2022. Bekijk het hele programma.

De RIONEDinnovatieprijs is een vast onderdeel van de RIONEDdag. Iedereen met een goed idee kan dit als innovatie insturen. Uit de inzendingen selecteert een vakjury de drie meest belovende innovaties. De genomineerden presenteren hun idee tijdens de RIONEDdag, waarna de bezoekers in de zaal stemmen op hun favoriet. Dit jaar zijn er vijftien prachtige innovaties binnengekomen. Na lang beraad heeft de jury de volgende innovaties voor de prijs genomineerd (in willekeurige volgorde):

  • FATracker: drijflaagmonitoring in gemaal, ingezonden door A. Moreno, A. Duinmeijer & F. Clemens
    Vorming van (vet)drijflagen in rioolgemalen geeft veel problemen. De drijflaag is een belangrijke oorzaak voor pompstoringen en het periodiek verwijderen van deze drijflagen is een kostbaar en onhygiënisch werk. De FATracker is een online AI tool die de drijflaagvorming (real-time) monitort en de beheerder helpt bij het voorkomen/beperken van de vorming en het opzetten van de onderhoudsstrategie.
  • Data Gestuurd Rioolbeheer (DGR), ingezonden door Waterschap Hunze en Aa’s / WLN.
    Data Gestuurd Rioolbeheer (DGR) maakt het mogelijk om bij hevige neerslag sterk verdund rioolwater via gecontroleerde overstort af te koppelen van het bemalingsgebied. Met DGR wordt de hydraulische capaciteit van gemengde stelsels optimaal benut waardoor (1) de vuilemissie naar oppervlaktewater afneemt en (2) de zuiveringscapaciteit van rwzi’s beter wordt benut.
  • Infill Turf Filterput, ingezonden door Joosten Kunststoffen.
    De Infill Turf Filterput voorkomt dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden in ons milieu terecht komt. Het filter op basis van ijzer-hydroxidebasis houdt ook zink, koper- en loodafscheiding tegen. Na filtering kan het schone water probleemloos worden afgevoerd naar het riool, open water of een retentie-oplossing. 

Stichting RIONED feliciteert de genomineerden en wenst ze veel succes tijdens de verkiezing op 16 juni 2022 tijdens de RIONEDdag. Verder danken we Harold Soffner, Dennis Rupert, Demas Poldervaart en Siebrand Hulshoff voor hun tijd en bijdragen aan de nominatiecommissie.

Wilt u meebeslissen wie de RIONEDinnovatieprijs in de wacht sleept?

De genomineerden presenteren hun idee tijdens de RIONEDdag, waarna de bezoekers in de zaal stemmen op hun favoriet. Wilt u meebeslissen wie de RIONEDinnovatieprijs 2022 in de wacht sleept? Kom dan naar de RIONEDdag op donderdag 16 juni 2022 in de Jaarbeurs Utrecht.

Alle nieuwsberichten