Nieuws

Composietbuien beschikbaar in de Kennisbank Stedelijk Water

Publicatiedatum 08 september 2020

Het kennisbankonderdeel ‘Modelleren hydraulisch functioneren’ is aangevuld met composietbuien. Deze buien kunt u gebruiken om uw stedelijk watersysteem modelmatig te toetsen. Er zijn buien voor verschillende herhalingstijden, zowel voor het actuele klimaat als voor zes KNMI-klimaatscenario’s.

Figuur A Hydrogram C_100_2014Vergroot afbeelding

Met composietbuien kunt u het hydraulisch functioneren van uw stedelijk watersysteem evalueren onder een maatgevende belasting die is gedefinieerd door een bepaalde statistische herhalingstijd. Het grote voordeel van de composietbui is dat deze met de gekozen herhalingstijd voor zowel korte als lange buiduren een representatieve neerslaghoeveelheid bevat. Hierdoor kunt u voor verschillende systemen met een verschillende responstijd dezelfde composietbui gebruiken om een maatgevende situatie door te rekenen.

Buigegevens downloaden en grafische weergave

De composietbuien in de kennisbank zijn afgeleid uit actuele gegevens van STOWA voor het huidige klimaat (2014) en zes KNMI-klimaatscenario’s. Ze zijn gebaseerd op de regenduurlijnen uit de STOWA-publicatie ‘Neerslagstatistiek en -reeksen voor het waterbeheer 2019’. De kennisbank geeft alle buien grafisch weer. Bovendien kunt u de buigegevens nu in een spreadsheet downloaden. Dat geldt overigens niet alleen voor deze composietbuien, maar ook de voormalige leidraadbuien, de stresstestbuien en de historisch gemeten buien in de kennisbank.

Bekijk de informatie over composietbuien in de kennisbank.

Alle nieuwsberichten