In het onderzoek is in kaart gebracht hoe en in welke mate kinderen en volwassenen bij bedriegertjes in contact komen met water. Op vijf dagen in 2010 is in twee steden in de middag gedurende 4 uur geteld hoeveel mensen werden blootgesteld aan het water van bedriegertjes. De buitentemperatuur op deze dagen bedroeg ongeveer 20 tot 23°C.

In totaal zijn 604 mensen geobserveerd (zie tabel A), waarvan 257 kinderen onder de 14 jaar. De gemiddelde speelduur bedroeg 3,5 minuut. Uit de resultaten van deze observaties blijkt dat 10 van de 604 mensen (2%) het water van de bedriegertjes drinken. Dit ondanks het gematigde zomerweer en de waarschuwingsborden waarop staat dat het water geen drinkwater is. Uit wetenschappelijke literatuur2 is bekend dat bij tropisch warme dagen ongeveer 25% van de kinderen van het water drinkt.Tabel A Resultaten observaties kinderen en volwassenen spelend met/in een bedriegertje
* blootstelling mogelijk via inademen van waternevel/druppeltjes

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel