A Beschrijving oorzaak verminderd functioneren
In de hoge sectie van een drainageleiding die niet vlak ligt, kan luchtinsluiting voorkomen. Dit treedt alleen op als sprake is van een stijgende grondwaterstand en de lucht niet door de poriën van de grond of het putdeksel kan ontsnappen. Luchtinsluiting vermindert de afvoer-capaciteit van de leiding.
 
B Verhelpen verminderd functioneren
Bij luchtinsluiting kunt u de slecht doorlatende bodem vervangen door een goed doorlatende laag, zoals zand. Ook kunt u de leiding opgraven en horizontaal leggen. Bij luchtinsluiting onder een putdeksel kunt u gaten in het deksel boren.
 
C Voorkomen bij bestaande drainage
Bij bestaande drainage is luchtinsluiting niet te voorkomen zonder graafwerkzaamheden.
 
D Voorkomen bij ontwerp en aanleg
Ontwerp bij een kruising met andere leidingen een extra put, zodat er geen zinker ontstaat. Een ontluchtingsgat bij putdeksels is ook een optie. Leg drainage vlak en beneden de laagste grondwaterstand aan. Zo voorkomt u dat lucht in de drainageleiding kan komen. Is aanleg beneden de laagste grondwaterstand niet mogelijk? Leg de drainage dan aan in een sleuf gevuld met grind of zand.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel