Drainageleidingen zijn met name kwetsbaar bij het beheer en onderhoud van andere ondergrondse infrastructuur of voorzieningen. Zo kunnen graafmachines tijdens onderhoudswerkzaamheden aan kabels en leidingen de drainageleidingen kapottrekken. Zorg daarom voor een geschikte locatie in het straatprofiel. In het ontwerp kunt u hiermee rekening houden door:
  • De drainageleiding aan te leggen in een grindkoffer. Dit heeft een signaleringsfunctie (zie ook tabel A uit Omhullingsmateriaal en sleufaanvulling).
  • Dubbelwandige drainageleidingen te gebruiken. Deze leidingen zijn minder gevoelig voor knikken of scheuren.
  • De drainageleiding dieper aan te leggen, waardoor de kans kleiner is dat machines de leiding tijdens graafwerkzaamheden raken. Bij onderwaterdrainage liggen de leidingen meestal diep genoeg.
Bovendien is het belangrijk de drainage zorgvuldig te registreren volgens de Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten (WIBON, voorheen WION), zodat grondroerders via KLIC-informatie de ligging van de drainage gemeld krijgen.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel