Door bovengenoemde processen (absorptie en verdamping, beschaduwing en weerkaatsing) blijft de temperatuur boven een groen dak in de zomer beperkt tot circa 35°C. Dit is veel lager dan boven een traditioneel plat (zwart) dak of (rood) pannendak, waar de temperatuur kan oplopen tot 70°C en bij bitumen dakbedekking zelfs tot 90°C. Omdat het temperatuurverschil over de dakconstructie kleiner is, is bij gelijke warmteweerstand de warmtestroom door een groen dak kleiner dan bij een plat of pannendak. Hierdoor heeft een gebouw met een groen dak in warme perioden minder koeling nodig, de zgn. koellast is kleiner.

Door variatie van het type planten, de beplantingsdichtheid en de waterberging op het dak is de temperatuur boven de dakconstructie te beïnvloeden en daarmee de warmtestroom door het dak. Uit onderzoeken met een vergelijkbare klimatologische situatie als in Nederland volgt dat een groen dak de gemiddelde dagelijkse warmtestroom in de zomer (naar binnen) met 70 tot 90% kan verminderen en in de winter (naar buiten) met 10 tot 30%. Uiteraard is het percentage afhankelijk van de Rc-waarde (bouwjaar) van het betreffende gebouw.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel