Werkwijze

De inspecteur brengt een meetinstrument in de put of buis. Daarbij mag het instrument ook onder water drijven. Het meetinstrument zendt met een zekere regelmaat een akoestisch hoogfrequent signaal (een puls) uit. De pulsen leveren reflecties op die direct worden omgezet en gevisualiseerd in een 3D-model. Het 3D-model laat zien waar schade aan de leiding of put is (wanddiktereductie, gaten, voegschade) en waar vervuiling zit (sedimentatie).

De frequentie van de puls bepaalt de beeldkwaliteit en de indringingsdiepte van het signaal: hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de indringingsdiepte en hoe hoger de beeldkwaliteit. De pulsen dringen niet door in de ondergrond of door materialen heen.

Figuur A Registratie van gebreken met sonarapparatuur. In de linker figuur zendt de sonar geluidsgolven uit in verschillende richtingen. De geluidsgolven weerkaatsen en worden weer opgevangen door de sonar (rechter figuur). Elk oppervlak weerkaatst de geluidsgolven net iets anders. (Bron: Stichting RIONED)Vergroot afbeelding

 

Figuur B Inspectie met sonarapparatuurVergroot afbeelding

Toepassing

  • Nader onderzoek.
    Met inspectie met sonar en ultrageluid kunt u in geheel of gedeeltelijk gevulde leidingen en putten afmetingen, slibdiktes, aantasting en andere gebreken in de leidingen laten vastleggen.

Registratie

De reflecties van de akoestisch uitgezonden puls gaan direct het meetapparaat in en worden via 3D-software gevisualiseerd.

Beperkingen

  • Het droge en natte deel van de leiding zijn niet gelijktijdig te onderzoeken, omdat de geluidsoverdracht in lucht en water verschilt.
  • Inspectie met sonar en ultrageluid is inzetbaar bij diameters vanaf 250 mm. 

Heeft u suggesties? Laat het ons weten!

Stuur uw suggestie.
Vorige artikel Volgende artikel