Toepassing

  • Nader onderzoek.
    Met inspectie met sonar en ultrageluid kunt u in geheel of gedeeltelijk gevulde leidingen afmetingen, slibdiktes, aantasting en andere gebreken in de leidingen laten vaststellen.

Werkwijze

Een al dan niet onder water drijvend meetinstrument zendt met een zekere frequentie een akoestisch hoogfrequent signaal (puls) uit. Dit levert veel reflecties (datapunten) op die direct worden omgezet en gevisualiseerd in een 3D-model. De frequentie bepaalt de beeldkwaliteit en de indringingsdiepte van het signaal: hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de indringingsdiepte. Het 3D-model laat zien waar schade aan de leiding is (wanddiktereductie, gaten, voegschade) en waar vervuiling optreedt (sedimentatie). De meting stopt bij de eerste akoestische verstoring. Het is niet mogelijk in de ondergrond of door materialen heen te dringen.
 
 
Figuur A Regisatratie van gebreken met sonarapparatuur
 
 
Figuur B Inspectie met sonarapparatuur

Registratie

De reflecties van de akoestisch uitgezonden puls gaan direct het meetapparaat in en worden via 3D-software gevisualiseerd.

Beperkingen

Het droge deel en het natte deel van de leiding zijn niet gelijktijdig te onderzoeken, omdat de geluidsoverdracht in lucht en water verschilt. De vele gegevens die deze methode oplevert, kunnen problemen geven bij de interpretatie daarvan.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel