In 2018 heeft het kenniscentrum voor de waterschappen STOWA nieuwe neerslagstatistieken voor kortdurende buien gepubliceerd (STOWA 2018-12). Deze regenduurlijnen van STOWA liggen voor grote herhalingstijden flink hoger dan de regenduurlijnen van de standaardbuien die tot 2018 werden gebruikt. Voor kleinere herhalingstijden (T = 2 tot T = 10) zijn de verschillen niet zo groot.

IDF-curve STOWA-regenduurlijnen 2018

De STOWA-regenduurlijn is ook om te zetten in een zogenaamde IDF-curve (intensiteit, duur, frequentie). Met een dergelijke curve is voor willekeurige buien de herhalingstijd te bepalen.

Figuur A Vergelijking bui 08 en bui 10 met regenduurlijnen Figuur A Vergelijking bui 08 en bui 10 met regenduurlijnen STOWA 2018 2018Vergroot afbeelding

In figuur A zijn Bui08 en Bui10 geplot in de IDF-curve. Bui08 blijkt op uurbasis nog steeds te voldoen als een T=2-bui, voor kortere buiduren is Bui08 eigenlijk te licht. Bui10 komt bij een duur van een half uur overeen met een T=20-bui. Maar bij een duur van 10 minuten komt Bui10 slechts overeen met een T=2-bui. Dit laat zien dat beide ontwerpbuien de IDF-curve niet goed volgen met een onderschatting voor korte duren. Dit betekent dat de herhalingstijd van de buien voor kleine stelsels (2 - 5 ha) met een snelle responstijd van 10 - 20 minuten niet klopt, maar voor grotere stelsels wel bruikbaar is.

In Rekenen met Bui01 - Bui10 staan enkele aandachtspunten voor het gebruik van Bui01 tot Bui10 om de afvoercapaciteit van een stelsel te controleren.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel