Zo blijft de wadi bij de tijd

Laatst geac­tu­aliseerd 11 februari 2020

Impressie van de parallelsessie 'Zo blijft de wadi bij de tijd' tijdens de RIONEDdag 2020.

v.l.n.r.: Antal Zuurman en Floris Boogaard.Vergroot afbeelding

Floris Boogaard van de Hanzehogeschool en Antal Zuurman die overstapt van de Gemeente Nijmegen naar stichting RIONED brachten de zaal letterlijk in beweging met de wadiquiz. De betrokkenheid in de zaal was groot. Het publiek herkende veel verschillende vormen die een wadi kan hebben. En ook het verschil tussen een infiltratieveld en een wadi werd goed herkend. De boodschap was dat de wadi verschillende verschijningsvormen heeft, maar ook dat er met beheer nogal eens iets fout gaat.

Floris spoorde gemeenten aan om te meten aan wadi’s. Meten en monitoren is de basis om een keuze te maken tussen preventief en correctief onderhoud. Een stedelijke wadi heeft vaak heel veel verschillende functies. Voor het beheer zou het goed zijn als dit geheel opgenomen wordt in gegevensstandaarden. Zodat alle beheerders het voor hen relevante deel kunnen beheren. 
Inwoners zijn blij met een mooi ingerichte wadi en gaan daardoor zuiniger om met hun leefomgeving. Beplanting zorgt bovendien voor een betere doorlatendheid en houdt vocht beter vast. Een wadi met andere beplanting dan met het gebruikelijke gras vond men interessant, maar dat vraagt wel extra groenkennis. Er kwamen prachtige voorbeelden voorbij van beplante groene wadi’s. De prairie style wadi 2.0 bijvoorbeeld. Op climatescan.org staan veel inspirerende voorbeelden.

Een landschapsarchitect uit het publiek bedankte de sprekers na de sessie nog expliciet. Dit verhaal had zijn ogen geopend. Een mooi signaal om vaker stedelijke ontwerpers, landschapsarchitecten en andere specialisten met interesse in water, groen, ruimte en klimaat mee te nemen naar een RIONEDdag. 

Bekijk de presentatie.

Lees ook de verslagen van de andere sessies tijdens de RIONEDdag 2020.