Beter beheer met inspectie-nieuwe-stijl

Laatst geac­tu­aliseerd 11 februari 2020

Impressie van de parallelsessie 'Beter beheer met inspectie-nieuwe-stijl' tijdens de RIONEDdag 2020.

Niels Heijboer.Vergroot afbeelding

Vanaf 1 januari 2020 is de oude inspectienorm NEN 3399 vervallen en werken we volgens de Europese norm EN 13508-2. Dat gaat nauwkeurigere gegevens opleveren, zodat we beter kunnen beheren. Stichting RIONED heeft met alle relevante partijen een Leidraad gemaakt, de classificatiemethodiek herzien en hulpmiddelen ontwikkeld om de juiste bestekken en contracten te maken. In deze parallelsessie lichtte Petra van der Werf van Ambient toe wat de consequenties daarvan zijn en vooral hoe mensen hier in de praktijk mee omgaan. Ook vertelde Niels Heijboer van de gemeente Roosendaal hoe conditiemeting in zijn gemeente op geavanceerde wijze plaatsvindt en benut wordt.

Het eerste deel van deze parallelsessie gaf in het kort dezelfde informatie als een regionale bijeenkomst over inspectie-nieuwe-stijl. Zo’n 80 deelnemers uit de zaal waren niet eerder naar zo’n bijeenkomst geweest. Deze korte kennisupdate voorzag duidelijk in hun behoefte. 

In de sessie kwamen een beheerder, een inspecteur en een leermeester aan het woord. Zij vertelden alle drie dat het werken met inspectie-nieuwe-stijl in het begin even wennen was, maar dat er niet heel veel verandert. Inspecteur Willem vond dat hij een mooier product afleverde als hij inspecteerde met de Europese norm. En het gaf beheerder Sebastiaan rust om te zien dat hij goed kon werken met een inspectierapport-nieuwe-stijl.

De meeste vragen gingen over het risicogestuurd beheer van de gemeente Roosendaal. Bijvoorbeeld de vraag hoe je de datakwaliteit bewaakt en van wie de data zijn: van de inspecteur of van de gemeente? Niels was blij met deze praktische vragen van vakgenoten.

Bekijk de presentatie.

Lees ook de verslagen van de andere sessies tijdens de RIONEDdag 2020.