Tijdens de levensduur van het systeem veranderen onderdelen op het gebied van kunstwerken, telemetrie of ICT. Dit betekent dat de functioneel beheerder het besturingssysteem hierop moet aanpassen. Als hiervoor softwareaanpassingen of ingrijpende instellingswijzigingen nodig zijn, is een update van het besturingssysteem nodig. Voer een update bij voorkeur projectmatig uit. Doorloop daarbij alle stappen: van analyse en ontwerp tot realisatie.

Van analoog naar digitaal

Een voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling is de overgang van een analoge kieslijn naar een digitale lijn. Veel oude systemen werken met kiesmodems waarop het centrale systeem kan inbellen. Omdat de kosten flink kunnen oplopen wordt er zo min mogelijk gebeld. De nieuwe communicatiesystemen kunnen voor een klein bedrag per maand continu data verzenden. Hierdoor is steeds een actueel overzicht van de toestand van het systeem beschikbaar.

Updates installeren en testen

Een kritiek punt is het installeren van de software-update. Hoe zijn kinderziekten in de update te voorkomen? Met name als het besturingssysteem volautomatisch functioneert, wil een gemeente geen risico’s lopen. Een oplossing hiervoor is een tweede versie van het besturingssysteem als schaduwsysteem te laten draaien. De software-update kan op het schaduwsysteem draaien, die de gebruikers vervolgens enige weken of maanden testen, voordat de knop definitief omgaat. Een andere oplossing is de nieuwe software te koppelen aan een simulatiemodel als testomgeving. Daarbij is wel van belang dat het originele besturingssysteem aan het simulatiemodel wordt gekoppeld. Deze oplossingen zijn duur, maar kunnen in meer complexe projecten veel narigheid voorkomen.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel