Een wadi kan gevuld worden via de ondergrondse hemelwaterafvoer (hwa) of met bovengronds afstromend regenwater. De resultaten uit paragraaf Waterkwaliteit en Menselijk contact zijn de basis van de risicoanalyse (QMRA) voor wadi’s.

Figuur A geeft de risico’s op infectie voor een wadi gevuld vanuit de ondergrondse hemelwaterafvoer (hwa) of met bovengronds afstromend regenwater. Omdat kinderen deze wadi’s ook gebruiken als zwemwater (zie figuur 5.4) en ze bij zwemmen meer water inslikken22, is het risico ook weergegeven voor grotere volumes zoals het inslikken van een slok water (25ml).

Uit figuur A blijkt dat het ontwerp van de wadi in grote mate de gezondheidsrisico’s bepaalt. Wadi’s gevuld vanuit het hwa-stelsel kunnen verontreinigd raken door foutaansluitingen. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s bij zulke wadi’s veel groter dan voor wadi’s gevuld met regenwater dat bovengronds naar de wadi afstroomt.


Figuur A Gezondheidsrisico’s bij blootstelling aan water in wadi’s.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel