Het kan lang duren voordat een meetopstelling volledig operationeel is. Dit komt met name omdat pas tijdens regenperioden voldoende fluctuaties in de meetgegevens voorkomen, die nodig zijn om de werking te controleren. Hierdoor verslapt de aandacht en is er niet echt een overdrachtsmoment. Definieer daarom vooraf als stok achter de deur een duurbeproeving. Hierbij controleert u de meetgegevens gedurende een tot twee maanden na installatie zeer intensief. Zo test u of de meetgegevens blijvend probleemloos binnenkomen en plausibel zijn. Met deze duurbeproeving kunt u (eventuele) kinderziekten verhelpen.

Voor de vele meetgegevens is vaak geautomatiseerde en statistische verwerking noodzakelijk.

Komen grafieken van meetinstrumenten twijfelachtig over of vertoont meetapparatuur geen uitslag? Dan is het zeker de moeite waard deze instrumenten (nogmaals) te bezoeken.

Het is natuurlijk vervelend te moeten constateren dat apparatuur niet goed werkt. Maar als u dit in een vroeg stadium ontdekt, zijn nóg vervelender gevolgen te voorkomen. Bijvoorbeeld dat u het volledige meetproject opnieuw moet doen.

Zodra de installatie is goedgekeurd en het systeem de meetgegevens ook tijdens de duurbeproeving juist verzamelt, kan de feitelijke oplevering plaatsvinden.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel