Kosten IBA of drukriolering

De gemeente kan de kosten voor de aanleg van drukriolering of een systeem voor de individuele behandeling van afvalwater (IBA) in overheidseigendom naast de rioolheffing nog op twee andere manieren verhalen:

  1. Zij kan een vrijwillige overeenkomst met de particulier sluiten.
  2. Zij kan de particulier dwingen om de kosten te betalen via een baatbelasting. Deze belasting kan de gemeente bij de aanleg van het systeem heffen. Binnen het aangewezen gebied maakt het niet uit of het perceel werkelijk wordt aangesloten of niet.

Een aanslag voor een baatbelasting is mogelijk voor bestaande gebouwen én voor grondpercelen met een bouwbestemming (bestemmingsplan). Deze aanslag moet de gemeente dus bij de aanleg van het openbare riool heffen en niet bij de aansluiting van het perceel. In principe is naast de baatbelasting nog een aansluitrecht mogelijk.

Het toepassen van een baatbelasting is vrij ingewikkeld. Inmiddels heeft de VNG hier veel ervaring mee. Om fouten te voorkomen, kunt u een VNG-medewerker inhuren die u hierbij kan helpen.

Jurisprudentie

Gerechtelijke uitspraken vindt u op rechtspraak.nl.
Jurisprudentie over de eigen bijdrage van bewoners bij de aanleg van riolering:  

  • op het trefwoord rioolaansluiting: LJN: AR7771, Hoge Raad, CPG 40220;
  • op het trefwoord riolering buitengebied: LJN: AP1887, Hoge Raad, 38866 (Didam); LJN: AF3282, Hoge Raad, 37613 (Epe).
  • Jurisprudentie over het heffen van rioolrecht van een huiseigenaar met een IBA in gemeentelijk eigendom:
  • LJN: AV1550, Rechtbank Groningen, AWB 05/953 RIOOLR HOB. De rechtbank laat de aanslag rioolrecht van de gemeente in stand.

Medewerkers van gemeenten kunnen jurisprudentie – inclusief toelichting – raadplegen bij de VNG. Bijvoorbeeld over ontheffing van de zorgplicht en de hoogte van eigen bijdragen. Hiervoor kunt u bellen met het VNG-informatiecentrum: 070 3738020.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel