In Apeldoorn hebben de gemeente en het waterschap de wens om een grote pilot van circa 400 woningen te realiseren waarbij de woningen worden uitgerust met vacuümtoiletten en voedselrestenvermalers (nieuwe sanitatie). Hierbij ligt de focus op nieuwbouwplannen of herstructureringen. De bouw van woningen in Apeldoorn gaat – net zoals in de rest van Nederland – momenteel mondjesmaat. Grote projecten van honderden woningen staan op korte termijn niet op de planning. 

Om wel voorbereid te zijn op een toename in de woningbouw en daarmee de mogelijkheid om vacuümtoiletten en voedselrestenvermalers te installeren, wordt momenteel een demonstratie-opstelling voorbereid in het wijkcentrum van de wijk Kerschoten. Hierbij zijn het waterschap, de gemeente en woningcorporatie de Woonmensen betrokken. In het wijkcentrum zullen 3 gewone toiletten worden vervangen door vacuümtoiletten en zal een keukentje worden voorzien van een voedselrestenvermaler. Door deze demo-opstelling kunnen burgers, projectontwikkelaars, andere woningcorporaties en overig geïnteresseerden in de praktijk kennis maken met vacuümtoiletten en voedselrestenvermalers. Op deze manier hopen het waterschap en de gemeente ‘snel te kunnen schakelen’ zodra de bouw weer aantrekt. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2015 de demo-opstelling gerealiseerd zal zijn.

Mogelijkheden die mogelijk al wel op korte termijn gaan lopen zijn:

  • een appartementencomplex van ca. 75 woningen in de wijk Kerschoten. Dit appartementencomplex staat direct naast het wijkcentrum gepland waar nu ook de demo-opstelling wordt voorbereid.
  • Bouw van starterswoningen (laagbouw) in de nieuwbouwwijk Zuidbroek.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel