Toepassing

  • Nader onderzoek.
    Met deze methode kunt u over een bepaalde periode veranderingen in de vervormingen van het buisprofiel meten.

Werkwijze

De ShapeAccelArray/Field (SAAF) bestaat uit bestaat uit een aantal onderling in alle richtingen scharnierend aaneengekoppelde sensorelementen. Elk element bevat een multi-axiale versnellingsmeter op basis van geavanceerde MEMS-chiptechnologie. Hierdoor werkt elk element als een uiterst nauwkeurige hellingshoekmeter die in elke willekeurige richting de hoekverdraaiing meet. Op deze wijze zijn over een zekere periode zeer nauwkeurig optredende verplaatsingen in x- en y-richting te meten. Men registreert daarmee de veranderingen in de vorm van de buis. Deze informatie kan worden gebruik bij stabiliteitsberekeningen van de leiding.
 
 
Figuur A SAAF-meting (Beeld: gemeente Arnhem)

Registratie

De SAAF leest alle chips gelijktijdig uit, zodat met één uitlezing het integrale deformatieprofiel over het gehele profiel zichtbaar is. De SAAF functioneert in elke positie, dus horizontaal, verticaal of in elke willekeurige hoek daartussen. Doordat de SAAF niet alleen de x- en y-coördinaten maar ook de z-coördinaten bepaalt, ontstaat een compleet driedimensionaal vervormingsbeeld. Zowel verticale zetting als horizontale deformatie worden in één uitlezing zichtbaar.

Beperkingen

Alleen toepasbaar in mantoegankelijke riolen.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel