De effecten van maatregelen zijn niet altijd met zekerheid goed te voorspellen. Verschillende omgevingsfactoren kunnen tot andere uitkomsten leiden. Een aantal afwegingsmethoden stelt daarom de effecten centraal.

Beslisboom

De beslisboom is een goed voorbeeld van een afwegingsmethode waarbij de effecten centraal worden geplaatst. Bij het gebruik van een beslisboom worden voor elke maatregel, afhankelijk van de situatie, de mogelijke effecten aangegeven. De situatie bepaalt de effecten en daarmee de meest geschikte maatregel. Door te bepalen wat de kans is dat een bepaalde situatie zich voordoet kan uiteindelijk de meest geschikte maatregel worden bepaald. 

Risicoanalyse

Een bijzondere afwegingsmethode die de effecten centraal stelt is de risicoanalyse (zie Risicoanalyse). Hierbij wordt een uitgebreide analyse gemaakt van mogelijk optredende situaties. Voor elk van deze situaties, vaak onderling gerelateerd, worden effecten bepaald. Veelal is het hier niet mogelijk de maatregel te kiezen met de hoogste opbrengst (in termen van de doelfuncties). Men kiest dan voor een maatregel die het minste risico / gevaar in zich heeft op een ongewenste uitkomst.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel