Hiervoor zijn twee oorzaken:

  1. het verschil in piekintensiteit op tijdschalen < 1 uur tussen Leidraadbuien en composietbuien;
  2. het verschil in voorvulling op het moment van piekbelasting.

Piekintensiteit

De Leidraadbuien hebben een bepaalde veronderstelde herhalingstijd , maar deze komt niet voor elke duur overeen met de werkelijke statistische herhalingstijd. Zo vallen de pieken van de Leidraadbuien 8 en 10 systematisch onder de IDF-curves met herhalingstijden van respectievelijk 2 en 10 jaar. Zo is de piekintensiteit met een duur van 10 minuten van Bui 08 uit de Leidraad Riolering C2100 met een herhalingstijd van 2 jaar 39,6 mm/uur, terwijl de piek van de composietbui met een herhalingstijd van 2 jaar 73,2 mm/uur is. De Leidraadbuien geven dus een onderschatting van de maatgevende piekintensiteit, zie figuur A.

Figuur A Vergelijking bui 08 en bui 10 met IDF-curves Vergroot afbeelding

Voorvulling

Bij doorrekenen van een rioolstelsel met een composietbui is (de statische berging van) het stelsel op het moment van de piekintensiteit volledig gevuld. De piek kan dus niet geborgen worden en belast volledig de afvoercapaciteit. Voor de Leidraadbuien geldt dit niet (altijd). Bij een berekening zonder voorvulling kan de piek van Bui 08 kan gedeeltelijk in het rioolstelsel worden geborgen en wordt de afvoercapaciteit niet met de volledige piek belast. Het effect van rekenen met voorvulling op de berekende waterstanden is groot. Dit geldt althans voor relatief vlakke rioolstelsels met een behoorlijk grote onderdrempelberging , zoals de meeste Nederlandse stelsels.

Vergelijking herhalingstijden

Vergelijking van berekende waterstanden in een aantal verschillende rioolstelsels na doorrekening met de Leidraadbuien Bui 08 en Bui 09 en composietbuien levert de volgende vuistregels:

  • De uitkomsten van een berekening met Bui 08 zónder voorvulling liggen tussen de resultaten van berekeningen met composietbuien met herhalingstijden van 0,5 en 1 jaar (buien C_0,5_2014 en C_1_2014).
  • De uitkomsten van een berekening met Bui 08 mét voorvulling ligt tussen de uitkomsten van berekeningen met composietbuien met herhalingstijden tussen 1 en 2 jaar (Buien C_1_2014 en C_2_2014).
  • De uitkomsten van een berekening met Bui 09 zonder voorvulling levert vergelijkbare resultaten als een composietbui met herhalingstijd van 2 jaar (bui C_2_2014).

Vergelijkbare resultaten in dit verband wil zeggen dat op het niveau van het gehele stelsel niet alle berekende waterstanden hoger of lager zijn, maar dat in sommige delen van het stelsel de berekende waterstanden hoger zijn en in andere delen lager. Lokaal zijn nog steeds relatief grote verschillen mogelijk.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel