Een brochure of informatiepakket biedt ruimte om een thema uitgebreid te behandelen. Meestal heeft een brochure/informatiepakket tussen de twaalf en veertig pagina's en vooral het karakter van een naslagwerk.

Voordelen

  • U kunt veel informatie kwijt.
  • De ontvanger kan een brochure in zijn eigen tempo, op een zelf gekozen moment lezen.
  • In een brochure kunt u tekst en beeld combineren.

Nadelen

  • Een brochure is (vergeleken met een folder) meestal te duur om gratis en ongevraagd te verspreiden. Meestal stuurt de gemeente een brochure op aanvraag, dus de doelgroep moet gemotiveerd zijn om een bestelling te doen en eventueel een bedrag te betalen. Als het projectbudget toereikend is, kunt u overwegen een brochure te maken die u bij de oplevering van een groot project aan een select gezelschap uitreikt.
  • De toepasbaarheid van een brochure als communicatiemiddel is beperkt. Door de opkomst van internet zijn mensen steeds meer gewend aan gratis beschikbare informatie. De bereidheid om voor een brochure te betalen, is er waarschijnlijk alleen als de ontvanger een persoonlijk voordeel verwacht.

Voorbeelden

Onttegelen

Een brochure in de vorm van een doe-het-zelfinformatiepakket is Tegeltuintje. De doos heeft het formaat van een stoeptegel. In het pakket zitten zaad-/groeipapier en een doeboekje. Een tegeltuintje is bedoeld om kinderen op een positieve manier iets bij te brengen over wateroverlast en de natuur. Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor de Week van ons Water in Brabant in 2017. In Breda zijn de tegeltuintjes tijdens lokale activiteiten en op een aantal basisscholen uitgedeeld. Het is een laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen en hun te vertellen over het nut van ontstenen en vergroenen. Lees hier meer over het tegeltuintje.
 

Figuur A Het DIY tegeltuintje is een pakket dat wordt aangeboden in een doos ter grootte van een stoeptegelVergroot afbeelding

Op de campagnewebsite van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staan voorbeelden om bewoners te informeren over goed gebruik van de riolering in het algemeen.

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel