Prikrollen is een preventieve maatregel tijdens het groeiseizoen. U doet dit om de bodembeluchting van de graszode te verbeteren, zodat het gras beter groeit. Prikrollen werkt het beste als u het in meerdere richtingen doet.
 
Verdichting opheffen
Bij een wat oudere graszode kunnen verdichtingen een slechte grasgroei of wateroverlast veroorzaken. Om dit op te heffen kunt u de volgende machines gebruiken:
  • de zware prikrol. Dit is een machine met zware driekante messen die tot 0,10 à 0,15 m in de grond kunnen dringen.
  • de vertidrain. Een machine met holle of massieve pennen die wrikkende bewegingen maken. De machine perforeert de bovengrond met gaten en maakt de grond los, zodat de verdichting verdwijnt. De effectieve bewerkingsdiepte is tot 0,30 à 0,40 m.
  • de diepbeluchtingsschudfrees. Deze machine brengt ronddraaiende messen in de grond en wrikt zo de grondkolom die tussen de messen ligt (ongeveer 0,20 m) los. De messen maken sleuven in de grond tot een diepte van 0,40 à 0,50 m. U zet deze machine vooral in bij hardnekkige problemen met wateroverlast die veroorzaakt wordt door diepere verdichte lagen.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel