Beheer en onderhoud van groene daken bestaan uit:
  • jaarlijkse visuele inspectie van de vegetatie, afdichtingen, doorvoeren en afvoeren;
  • het verwijderen van ongewenste vegetatie, zoals zaailingen van bomen en vegetatie in grindstroken bij dakuitlaten.
Bij de aanleg door inplanten of inzaaien is in de eerste twee jaar meer risico op verwaaiing van substraat en meststof dan met vooraf gekweekte matten of kratten. Dan is het beter om frequenter te onderhouden. Bij intensieve daken is sowieso vaker onderhoud nodig.

Meestal is het niet nodig om een groen dak water of mest te geven. Perioden van waterschaarste voorkomen namelijk ongewenste veranderingen in de vegetatie. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld snelgroeiende grassen niet domineren over de droogteresistente vegetatie. Op volgroeide dakvegetatie kunnen meststoffen bovendien ook leiden tot ongewenste ontwikkeling van de vegetatie en tot een slechtere kwaliteit van het afstromende regenwater. Alleen als een groen dak is aangelegd door inplanten of inzaaien, kunnen de eerste twee jaar af en toe water en mest nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de vegetatie. Hiervoor is een langzaam werkende bemesting te gebruiken, afgestemd op de vegetatie.
Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel