Demo: GWSW toegepast in 3D BIM rioolmodel

Laatst geac­tu­aliseerd 14 januari 2021

Beheerders, ontwerpers en aannemers zien vaak nog niet wat de GWSW-standaard in hun werk kan toevoegen. Wat gaat in de praktijk verbeteren door de gegevensuitwisseling over fysieke objecten te koppelen aan het GWSW? Neanex en Ontofact maakten een video die de mogelijkheden verkent.

Met behulp van een rioleringsmodel laten zij zien wat de toegevoegde waarde van het GWSW kan zijn in ontwerpprocessen en CAD-software. Eenduidige classificatie van rioolobjecten conform het GWSW maakt dat geautomatiseerd allerlei kenmerken toegevoegd en gebruikt kunnen worden.
Bijvoorbeeld, een ontwerper selecteert in de video een pomp of een leiding, die in het GWSW zijn gespecificeerd. De kenmerken en functies van dit specifieke object worden dan automatisch overgenomen. 

Dat scheelt tijd, geld en fouten en opent nieuwe mogelijkheden, zoals koppelingen met calculatiesoftware, met product- en systeemeisen vanuit het contract en met het productenaanbod van leveranciers. De dataset kan in de keten ontwerp-realisatie-beheer straks ook soepel en zonder informatieverlies uitgewisseld en verrijkt worden.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van wat het GWSW in ontwerpprocessen voor uw werk en organisatie mogelijk gaat maken. Voor nadere toelichting over dit proces en aanvullende mogelijkheden, neem contact op met hello@ontofact.nl

Neanex en Ontofact maakten de demonstratievideo met ondersteuning van de gemeente Rotterdam en Stichting RIONED.