Aansluitleidingen mogen gezien worden en ook GWSW helpt daarbij

Laatst geac­tu­aliseerd 25 augustus 2020

Peter van Tilburg (gemeente Oosterhout) en Stefan Pols (Riox bv) zien dat het maken en aanleveren van revisiegegevens sterk verbeterd kan worden. Hun Riox-app leidt tot betere revisiegegevens. De Riox-beheertool geeft meer inzicht en nu met toevoeging van de GWSW-standaard hopen ze weer een flinke stap te maken. We spraken Van Tilburg over de winst voor zowel gemeenten als rioleringsbedrijven om een goede rioleringsdatabase te hebben.

RIONEDinnovatieprijs 2019 winnaar Peter van Tilburg maakt steeds meer stappen met de Riox-app, waarmee je revisiegegevens van huis- en kolkaansluitingen kunt maken en delen. Stefan bouwt aan de app en de database en Peter gaat in gesprek met gemeenten en aannemers. Desnoods wordt in de sleuf een demo gegeven om te laten zien hoe de app werkt en wat dat oplevert.

RIONED: Wat doet de Riox-app in het kort?

PvT: Invoeren van het gebruikte materiaal en daar direct een digitale tekening in x en y van generen. In de sleuf alles direct in coördinaten zonder moeilijke tekenprogramma’s. Het is meteen goed, er is geen verdere uitwerking nodig. Gechargeerd gezegd werden vroeger de gegevens met pen, op een kladje geschreven, het kladje werd soms nat of verkreukeld met als gevolg lees-, schrijf- en interpretatiefouten en dus werden de gegevens minder betrouwbaar en soms ook helemaal niet ingeleverd. Dat is nu verleden tijd.

Wat voegt de GWSW-standaard toe voor Riox?

De data die wordt ingevoerd in de Riox-app, komt in een cloud. En vanuit de Riox webportal kun je diverse exports maken. Dat kan via autocadformaat, microstation, GIS-tekening, en nu ook via het GWSW uitwisselformaat. Een gemeente krijgt de gegevens via de cloud, draait vervolgens een GWSW export en kan het zo in zijn rioleringsbeheersysteem inlezen. Daar komt dus geen teken- of handwerk meer aan te pas. De standaard scheelt werk én verbetert de kwaliteit.

Ook jij bent een voorstander van open data. Waarom?

Ik daag je uit: als je als bewoner ‘s avonds om 18:00 uur een verstopping hebt, probeer dan maar eens te achterhalen waar jouw ontstoppingsstuk zit. Waar haal je die gegevens? Wie bel je dan? De gemeente? Die is er niet. Dan bel je een bedrijf, maar die weten het ook niet. De gegevens zijn waarschijnlijk wel ergens, maar vaak dus nog niet toegankelijk. Gek, toch? 
Het ultieme plaatje en de beste dienstverlening is om die gegevens gewoon publiek te zetten, zodat bijvoorbeeld binnen onze webportal straks voor iedereen die gegevens zichtbaar zijn. En dat bij een verstopping in het weekend of ’s avonds een ontstopper kan zien waar hij moet graven. Veel verstoppingen gebeuren in het weekend. Bijvoorbeeld bij horeca of sportvelden en zeer logisch willen die dat snel opgelost hebben. Ik vind het anno 2020 eigenlijk normale dienstverlening van gemeenten dat ze dit soort data publiceren. Het is dus ook mooi dat RIONED nu de ontsluiting van rioleringsdata naar PDOK geregeld heeft.

Klimaatbuien zorgen hier en daar steeds vaker voor wateroverlast. Hoe zie jij die toekomst?

Als we de revisiegegevens beter op orde krijgen, dan kun je beter en meer meten. Het rekenmodel kan dan beter laten zien hoeveel water op welk punt in het riool stroomt. Hoe meer detailwerk in de database zit hoe beter het straks wordt vastgelegd. We praten bij verdroging over maatregelen in de haarvaten van het oppervlaktewatersysteem. Bij riolering is dat niet veel anders, alleen hebben we de haarvaten daarvan, de aansluitleidingen, vaak gewoon niet goed in beeld. Het is maar een kleine verandering voor gemeenten en aannemers om het wél goed te krijgen. De tools zijn er, men moet ze alleen gaan gebruiken.

Lonkt het buitenland?

Ja, we hebben gesprekken in België en dat ziet er veelbelovend uit. We zijn druk bezig met het in kaart brengen. Het interessante in België is dat bewoners elk jaar hun aansluitleiding moeten controleren. Bewoners weten daar beter hoe het ervoor staat dan hier in Nederland.

Stel, ik heb een innovatie op Stedelijk Watergebied. Waarom zou ik dan mee moeten doen met de RIONEDinnovatieprijs 2021?

Het is echt een mooi avontuur en het podium dat je krijgt is het meer dan waard. Je presenteert je product direct aan vele gemeenten en adviseurs die in de zaal zitten. Maar ook zeker de gesprekken over je product op de RIONEDdag zelf en daarna waren zeer waardevol. Gewoon meedoen en insturen. Het heeft ons verder geholpen.


Meer weten?

GWSW-adviseurs kunnen gemeenten en waterschappen helpen met de GWSW-standaard en databeheer in het algemeen.
Interesse in de RIONEDinnovatieprijs? De inschrijving staat open tot 5 oktober 2020 via RIONEDdag 2021.

Stichting RIONED sprak eerder met:

Leendert van Wolfswinkel (Nelen & Schuurmans) en Jaco van den Bosch (J en L Datamanagement) over hoe gaan zij te werk en wat levert hun advies gemeenten op?

Ferry Heuvelman (Bodegraven-Reeuwijk) en Bob Zwartendijk (Nectaerra) over wat de GWSW-nulmeting de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft opgeleverd.

GWSW-adviseurs zitten Marianne Kruger (Markrucon) en Marco van Bijnen (M. van Bijnen Advies) over Laat jezelf verrassen door de kracht van het GWSW.