GWSW-Hyd

Laatst geac­tu­aliseerd 27 maart 2020

Het uitwisselformaat GWSW.HydX is de opvolger van het (sterk verouderde) SUF-HYD uit 1996. Het HydX wordt door de GWSW-server gemaakt op basis van de module GWSW-Hyd binnen de standaard. Uit GWSW-conforme databestanden uit een beheerpakket zijn zo datasets te maken voor hydraulische berekeningen in elk gewenst modelpakket.

Dat betekent dat de bestanden alle gegevens bevatten die minimaal benodigd zijn voor het uitvoeren van niet-stationaire hydraulische berekeningen. Dat omvat geometrie, afvoerend oppervlak, modelleerparameters en tijdsonafhankelijke randvoorwaarden.

Met de toevoeging van de module GWSW-Hyd kunnen gebruikers met het GWSW nu zowel object- als netwerkgegevens vanuit één bronbestand registreren en uitwisselen.

Beschrijvende documenten

Op de website apps.gwsw.nl vindt u de volgende beschrijvende documenten en voorbeeldbestanden:

  • Een toelichtende beschrijving van het model GWSW-Hyd (PDF)
  • Het GWSW.hydx uitwisselformaat voor hydraulische modelinstrumentaria bestaat uit een serie bestanden in csv-formaat. Het gangbare modelinstrumentarium zal dit formaat tussen nu en medio 2020 kunnen hanteren. Vraag uw leverancier.
  • Er is een voorbeeldstelsel beschikbaar in PDF, als SUF-HYD 1.1 en als Hydx.

Beheersoftware zal datasets uitwisselen volgens het generieke GWSW-formaat OroX (zie GWSW.OroX) op basis van module GWSW-Hyd. Een overzicht van het model GWSW-Hyd staat op http://data.gwsw.nl/hyd Om u te helpen het HydX goed te voorschrijven in contracten is een toelichting beschikbaar.

De opbouw van het GWSW-Hyd

Nelen & Schuurmans heeft in opdracht van Stichting RIONED en in nauw overleg met de werkgroep GWSW-Hyd een beschrijving van het GWSW-Hyd model opgesteld. Het model is in 2017 met behulp van voorbeeldbestanden getest en geschikt gemaakt voor implementatie (im- en exportfuncties) in zowel de beheersystemen als de modelleersoftware. De leveranciers van modelleersoftware Infoworks (Innovyze), Sobek/D-Hydro (Deltares) en 3Di (Nelen & Schuurmans) zijn bezig het uitwisselformaat te implementeren. De beheersoftware kan startbestanden in het generieke GWSW-formaat uitleveren zodra GWSW 1.5 geadopteerd is.

In GWSW-Hyd wordt gebruik gemaakt van een netwerk-concept waarin onderlinge relaties en definities staan beschreven. Door gebruik te maken van unieke ID's voor objecten en definities wordt de kans op fouten verlaagd en vermindert de hoeveelheid data in de uitwisselingsbestanden.De indeling van het GWSW-Hyd biedt ruimte en flexibiliteit voor toekomstige uitbreidingen, zoals het toevoegen van nieuwe neerslagafvoerconcepten, nieuwe dwa-definities en nieuwe leidingprofielen en objecten.

Open-source python library voor Hydx

Voor software-ontwikkelaars: om via het GWSW en de GWSW-server snel en efficiënt data uit te wisselen, zijn adviseurs bij Nelen en Schuurmans gestart met een open-source python library rondom het Hydx-bestandsformaat. Nadrukkelijk nodigen zij anderen uit deze library te gebruiken én verder te ontwikkelen. Lees meer.

SUF-HYD

Voor de volledigheid is hier ook het beschrijvende document van het SUF-HYD 1.1 (uit 1996) beschikbaar en een beschrijving van het Didactische stelsel.

Meer informatie en ondersteuning kunt u aanvragen via gwsw@rioned.org.