Ambitieuze klimaatstudiereis naar Nantes

In september 2018 maken we met vakgenoten een studiereis naar Nantes om klimaatadaptie te bestuderen en concrete aanbevelingen te doen voor de Nederlandse praktijk. Gaat u mee?
 
In samenwerking met de Nederlandse ambassade in Frankrijk, Netherlands Business Support Nantes/RVO (NBSO), AITF (het Franse Stadswerk) en de stad/metropoolregio Nantes organiseren Stadswerk, Stichting RIONED, Waternet, en Waternetwerk een studiereis naar Nantes. Deze Franse stad heeft ons veel te bieden als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte. Niet voor niets was Nantes European Green Capital in 2013 en Velocity in 2015. Klimaatadaptatie en duurzame vormen van mobiliteit gaan er hand in hand.

Ons klimaat in 2050
Klimaatadaptatie is het centrale thema van deze breed opgezette studiereis. Nantes kent volgens de klimaatscenario’s van het KNMI ’14 op dit moment het klimaat dat in 2050 het weerbeeld in ons land zal bepalen. Daarom gaan we met een groep deskundigen deze stad verkennen. We gaan bekijken welke ‘alledaagse’ maatregelen en oplossingen daar nu al worden toegepast, waarmee wij morgen hier in Nederland aan de slag kunnen.
 
Concrete vraagstukken
In Nantes zoeken we samen antwoorden op concrete vraagstukken, zoals:
  • Hoe wordt omgegaan met extra regen?
  • Hoe wordt de (toename van) droogte opgevangen?
  • Hoe reageren mensen en bedrijven op hitte, waterschaarste en hevige regen? En wat betekent dit voor de natuur en de aanplant in en om de stad?
  • Welke concrete maatregelen worden genomen? Wat gaat als vanzelf en wat met stimulans en voorlichting? En wat werkt met regelgeving, subsidies en dwang?
Omvangrijk programma
Het thema is interessant voor een grote en diverse groep professionals en bestuurders van gemeenten, waterschappen, provincies, Rijk en adviesbureaus. Het omvangrijke programma strekt zich uit van klimaatvisie, klimaatplan, klimaatadaptie en cloudburstprojecten tot de (her)inrichting van de publieke ruimte, architectuur, vergroeningsopgaven, mobiliteitsvraagstukken, stadsverwarming, intelligente straatverlichting en co-creatie.
 
Breed reisgezelschap
We hebben een ambitieus plan met deze reis. Wij willen graag een breed reisgezelschap van deskundigen uit alle relevante disciplines mobiliseren. Met deze groep gaan we Nantes bestuderen en concrete aanbevelingen doen die we als resultaat van deze reis zullen publiceren. In het programma hebben we daarom ook momenten opgenomen om met elkaar te reflecteren op wat we hebben gezien.
 
Praktische informatie
De voertaal tijdens deze studiereis is Engels. Vertrek is op 12 september 2018 vanaf Schiphol, retour op 14 september 2018. De kosten zijn € 895 (excl. btw) voor leden/begunstigers van Stadswerk, Stichting RIONED, Waternetwerk en Waternet. Overige deelnemers betalen € 1.495 (excl. btw). Er is plaats voor maximaal 45 personen. Het reisprogramma (in ontwikkeling) en aanmeldingsformulier vindt u hier.
 
Meer weten?
Voor praktische informatie kunt u mailen naar: info@stadswerk.nl.
Voor inhoudelijke informatie en het doel van deze reis kunt u bellen met:
  • Maarten Loeffen, directeur Stadswerk: 0318-692721;
  • Hugo Gastkemper, directeur Stichting RIONED: 0318-631111;
  • Monique Bekkenutte, directeur Koninklijk Nederlands Waternetwerk: 070-3222765;
  • Saskia Holthuijsen, assetmanager Waternet: 020-6082391.

Producten


U Bezocht Onlangs


GEEF UW SUGGESTIE