Het AHN is een vorm van Airborne Laser Scanning (ALS). De sensor is bevestigd aan een vliegtuig of helikopter, zodat in korte tijd een groot gebied is te scannen. Door de relatief grote afstand tot het te meten oppervlak (het maaiveld) is de maximaal haalbare resolutie van de punten op het oppervlak lager dan bij metingen vanaf de grond. Bovendien zijn alleen de meest bovenopgelegen delen zichtbaar, doordat het geheel van bovenaf wordt bekeken. Objecten of oppervlakken onder een (af)dak, begroeiing of wolken zijn niet zichtbaar en worden daardoor niet gemeten.

Figuur A Schematische weergave LiDAR-systeem vanuit vliegtuig (Airborne Laser Scanning) (Bron: Lillesand et al., 2004; naar: EarthData International & Spencer B. Gross Inc.)Vergroot afbeelding

Weersafhankelijk

ALS is sterk weersafhankelijk. Bij bewolkt of nat weer is niet alles te detecteren, doordat de laser weerkaatst op waterdruppels en natte oppervlakken. Bij te harde wind kan überhaupt niet worden gevlogen. Door de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland in 2010 was het luchtruim boven Nederland een tijdlang gesloten. Uiteindelijk bleek dit een voordeel te hebben voor de AHN-inwinning. Doordat Schiphol gesloten was, kon het veel lager (onder de aswolk) vliegende inwinvliegtuig de data van Schiphol vergaren. Volledige vernieuwing van het landsdekkende AHN is kostbaar en vergt ook enkele jaren, omdat de data alleen tijdens de wintermaanden (december-april, minste begroeiing) en op onbewolkte dagen te verzamelen zijn. De updatefrequentie bedraagt zo’n 5 tot 6 jaar.

Actualiteit

De actualiteit van de data is afhankelijk van wanneer de gegevens zijn/worden ingewonnen. Tot nu toe gebeurde dat over het algemeen op het niveau van de waterschappen. Het huidige AHN2 is ingewonnen in de periode 2007 (gebied voormalig waterschap Zeeuwse Eilanden) tot 2012 (waterschappen Reest en Wieden, Regge en Dinkel, Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas). De oudste data in het AHN2 zijn in 2014 dus alweer 6 jaar oud, terwijl de meest recente gegevens pas in de loop van 2013 beschikbaar zijn geworden. Na het inwinnen van de data duurt het ongeveer een jaar voordat de gegevens worden vrijgegeven vanwege correctie en filtering van de data (zie Informatie en gegevens).

Exclusief voor leden
Geïnteresseerd in dit artikel? Log in!
En krijg toegang tot dit artikel en andere besloten delen van de website, met o.a. de kennisbank, beeldenbank en onderzoekspublicaties.
Vorige artikel Volgende artikel