OPINIE HUGO GASTKEMPER

Gastcolumn Thomas Klomp: VUmc 'Full Scale Test' legt manco bloot (september 2015)

Mijn oma zei altijd: "Jongen, in een kelder gebeurt nooit veel goeds!". Op 8 september moest ik weer aan haar denken. 

Ze doelde destijds vooral op de plaatselijke parkeerkelder waar jongens van mijn leeftijd zaken gebruikten die niet 'door de beugel' konden. Maar door de jaren heen kreeg ze angstvallig vaak gelijk. En ook 8 september moest ik weer aan haar denken.

Vitaal orgaan
In een mum van tijd liep toen de kelder van het VUmc onder na een gebarsten waterleiding. Het leek zelfs even op een uit de hand gelopen 'full scale proef" voor klimaatbestendige maatregelen. Dit keer kwam het 'natte gevaar' niet uit de lucht, maar uit de grond. Het resultaat is echter hetzelfde. De straat volledig blank, veel overlast en een miljoenenschade. Water liep ook in Amsterdam weer naar het laagste punt.

Je zou zeggen dat juist een ziekenhuis beter zou moeten weten. Vitale onderdelen horen goed beschermd te worden. Maar juist nu zaten veel belangrijke vitale organen van het ziekenhuis, jawel oma, in de kelder! Om het met een medische metafoor te beschrijven; "Dit is hetzelfde als een long transplanteren naar je billen, een flinke trap onder je kont krijgen en dan zeggen: 'Hè wat onverwacht....een klaplong!"

Wat gebeurt er allemaal daaronder?
Het is natuurlijk allemaal veel complexer dan hoe ik het nu even zo beschrijf. En hoe ontzettend vervelend is het voor alle mensen daar; Je zal er maar werken of liggen! Maar het feit ligt er dat veel instanties zich nu achter de oren zouden moeten gaan krabben en gaan kijken of het allemaal wel zo handig is dat bepaalde zaken zich in de kelder bevinden. Het directe effect van een dergelijke vloeibare crisis liet zich prachtig fotograferen met 50 ambulances achter elkaar op beeld.

Hoeveel gemeentehuizen en grote bedrijven hebben hun archief en data center niet in een kelder? En denk je dan eens in wat voor effect dat gaat hebben?!

Collectief leermoment
Onbedoeld was de gesprongen waterleiding een mooi voorbeeld van de kwetsbaarheid van onze huidige manier van inrichten in Nederland. Nu de hele discussie rondom klimaatbestendig inrichten stevig aanwakkert is het dus ook goed om dit soort gebeurtenissen toe te voegen als collectief leermoment. Wedden dat je nu nét even anders in een kelder parkeert?

Oh, en oma.......Je had weer eens gelijk!

Thomas Klomp
Vakspecialist water
Samenwerkingsorganisatie De Wolden-Hoogeveen

Deze gastcolumn werd eerder geplaatst op LinkedIn en is met toestemming door Stichting RIONED overgenomen.


Over RIONEDU Bezocht Onlangs


GEEF UW SUGGESTIE